Bubble time !!!!!!!!

DSC_0285[1]

Champagne, cava, prosecco,…..bulles, burbujas, bolle – răsfățul verii.

Stiința complicată  a bulelor e studiată de savanți. Fizicianul Liger- Belair ne explică:

Forma bulelor, ridicarea și forma lor determină alura vizuală a șampaniei.

Prea multe bule nu sunt bune, prea puține nici atât.

Efervescența – bulele explodează la suprafață formând un mic crater, acesta se închide și formează un jet de lichid la aproape 10 centimetri inalțime.

Efervescența e dată de moleculele tensio – active, sute….

Fabricanții de pahare de top folosesc laserul pentru a forma mici zone pe fundul paharului pentru a determina forma bulelor și ridicarea lor într-un inel spectaculos.

Paharul potrivit , flute sau coupe ?

În coupe se pierd de trei ori mai multe bule, atunci cînd se bea încet,….   deci flute.

Zahar – 24 g/l – traditional, 18 g/l trendy.

Preferinte trendy – bule mici.

În concluzie, bula nu e lucru simplu , …..fizzzz !

Adrian Petrechescu       – Vinogene

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: