Razboiul Venetia vs. Trieste : SPRITZ

spritzContinutul de baza al spritz-ului este apa si vinul alb, aperitiv nascut in Triveneto. La inventarea lui au contribuit soldatii austrieci și vinurile italiene………
Pe când Serenissima Republica venetiana era invadata de austrieci, Trieste si-a manifestat independenta rasculandu-se impotriva impozitelor grele pe comert si pe transportul naval in Adriatica, impuse de venetienii care detineau suprematia navala.

Tensiunea dintre cele doua orase a dus la un lung asediu, urmat de ocuparea Trieste-ului de catre venetieni, in 1368. Dupa numai 12 ani, Casa Regala a Austriei a intervenit si a eliberat Trieste de sub ocupatia venetiana.

In 1382, cetatenii orasului au depus juramant de credinta fata de Imperiul Austriac, juramant care i-a tinut legati pana la primul razboi mondial.

Imparatul Carol al VI-lea al Sfantului Imperiu Romano-German a inteles ca viitorul imperiului sau depinde de comert. Pentru a-si pune in aplicare planurile, a ales orasul Trieste ca principal centru al comertului maritim cu Estul.

Politica luminata a imparatului a dus la proclamarea orasului ca port liber, in 1719. Acest statut insemna ca negustorii nu mai plateau taxe vamale si impozite, marfurile lor devenind competitive, fapt ce a dus la o crestere substantiala a bunastarii orasului.

Pentru a face fata sutelor de nave care soseau in port si numerosilor imigranti atat din Europa, cat si din Islam, au fost construite facilitati portuare, nemaivazute in epoca. In timpul razboaielor nepoleoniene, Trieste a fost ocupat de francezi, in trei randuri, dar austriecii s-au intors, in 1813.
Așa incât, scorțoșeala austriacă și efervescența venețiană au creat SPRITZ-ul. Un razboi comercial și unul al gusturilor, terminate cu un Spritz.

Adrian Petrechescu Vinogene

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: